Preventieve zorg bij uw kat

 

Vaccineren

Door uw kat te laten vaccineren verkleint u de kans op ziekte ten gevolge van kattenziekte en niesziekte.

Wij vaccineren katten volgens het volgende schema:
9 weken: kattenziekte + niesziekte
12 weken: kattenziekte + niesziekte
1 jaar: kattenziekte + niesziekte
2 jaar: niesziekte
3 jaar: niesziekte
4 jaar: kattenziekte + niesziekte

Gaat uw kat naar het pension of heeft uw kat chronische niesziekte klachten, dan kan de Bb neusenting (Bordetella bronchiseptica) als extra bescherming worden overwogen.

Gaat uw kat naar het buitenland, dan is een Rabiës (hondsdolheid) vaccinatie verplicht. Deze mag vanaf een leeftijd van 12 weken worden toegediend en is voor landen binnen de Europese Unie 3 jaar geldig. Let er wel op dat deze vaccinatie minimaal 3 weken voor vertrek naar het buitenland dient te worden gegeven.

Mocht er onverhoopt tussen de vaccinaties een langere periode zitten dan geadviseerd, dan kan het nodig zijn om een booster vaccinatie te geven.

Castreren en steriliseren

De woorden castreren en steriliseren worden in de diergeneeskunde vaak wat door elkaar gebruikt. Wij gebruiken de term steriliseren bij poezen en castreren bij katers. Eigenlijk worden poezen ook gecastreerd, omdat we de eierstokken verwijderen. Maar om verwarring te voorkomen gebruiken we de term sterilisatie.

Steriliseren
Vanaf een leeftijd van 6 maanden kan een poes of kater geslachtsrijp worden. Bij poezen wordt dit de krolsheid genoemd. Veel ongesteriliseerde poezen worden elke 3 weken krols, waarbij ze luidruchtig miauwen, met het achterwerk omhoog gaan, erg aanhalig worden en over de grond kunnen gaan rollen.

Vroeger kregen poezen vaak de ‘poezenpil’. Vanwege de vele bijwerkingen, waaronder een verhoogde kans op diabetes, een baarmoederontsteking, melkkliertumoren en het Dolly Parton syndroom (goedaardige zwelling van de melkpakketten), wordt dit niet meer geadviseerd.

Om medische redenen adviseren we, mits u geen nestje wil, poezen te laten steriliseren vanaf een leeftijd van 6 maanden. Dit verkleint de kans op melkkliertumoren op latere leeftijd aanzienlijk en voorkomt een baarmoederontsteking en ongewenste nestjes. Een nadeel van de sterilisatie is een verhoogd risico op overgewicht. Dit is iets wat wij met u tijdens de nazorg bespreken.

Castreren
Ook katers kunnen vanaf een leeftijd van 6 maanden worden gecastreerd. Mocht uw kater voor die tijd al sproeien, neem dan eerder contact met ons op. Naast sproeien kunnen ongecastreerde katers veel (ongewenste) nestjes veroorzaken, vechten ze vaker en lopen ze verder van huis weg. Daarom adviseren wij om uw kater te laten castreren. Net als bij de poes heeft de gecastreerde kater ook een verhoogd risico op overgewicht.

Parasieten

Uw kat kan verschillende parasieten met zich meedragen, zowel uitwendig als inwendig.

  • Uitwendige parasieten: vlooien, teken, mijten en in zeldzame gevallen luizen. Deze bevinden zich op of in de huid van uw kat en kunnen jeuk, ontsteking en soms ook pijn veroorzaken. Teken zien we vooral in de warmere maanden, maar vlooien kunnen het hele jaar door aanwezig zijn. U kunt uw kat hiertegen beschermen door middel van tabletten of pipetten. De meeste middelen werken een maand, een enkel product werkt drie maanden. Neem contact op met de praktijk om te bepalen welk middel voor uw kat het meest geschikt is. Wanneer uw kat vlooien heeft is het belangrijk om alle dieren in het huishouden te behandelen. Bij een vlooienplaag adviseren wij om ook de omgeving te behandelen en alle kleedjes te wassen.
  • Inwendige parasieten: hieronder vallen wormen, zoals de spoelworm, lintworm, haakworm, hartworm en longworm. Of uw kat wormen heeft, is van buiten vaak niet te zien. Door middel van ontlastingsonderzoek kan een worminfectie worden vastgesteld. In sommige gevallen zijn er segmenten van de lintworm (te herkennen als rijstkorrels) in de ontlasting te zien. Ondanks dat uw kat niet altijd symptomen laat zien, is het wel belangrijk om uw kat regelmatig te ontwormen, omdat de wormen van de kat ook besmettelijk zijn voor mensen. Neem contact op met de praktijk om te bepalen welk middel voor uw kat het meest geschikt is. Wij hanteren het volgende schema:
    • Kittens: op 3, 5 en 7 weken leeftijd. Vervolgens maandelijks tot een leeftijd van 6 maanden.
    • Moederdieren: tegelijk met de kittens.
    • Volwassen katten: 4x per jaar. Bij katten die veel jagen is het soms nodig om vaker te ontwormen. Ziet u nadat u uw kat heeft ontwormd nog wormen in de ontlasting? Ontworm uw kat 14 dagen later dan nogmaals.
Chippen

Chippen is geen preventieve gezondheidsmaatregel, maar is wel erg belangrijk om te doen. Bij katten is chippen nog niet verplicht. We raden het wel aan om te doen, ook bij de binnenkat. Wanneer u het chipnummer registreert bij een databank, worden uw gegevens aan de chip gekoppeld. Zo kan contact met u worden opgenomen als een vermist dier gevonden wordt.

Het chipnummer registreert u bijvoorbeeld bij het NDG. Het chipnummer kan ook via andere databases geregistreerd worden. Om te controleren in welke database de chip staat kunt u kijken op chipnummer.nl.

Vragen over onze diensten?

Neem dan contact met ons op